Ce este Internetul?

 

Internetul este o super-retea compusa din retele de calculatoare din toata lumea, īntr-o continua expansiune, care schimba radical modul de comunicare īn lumea contemporana. Internetul este o uriasa biblioteca, un instrument de corespondenta rapida, un nou mediu de publicare si un mijloc de difuzare mondiala a informatiei. Este o inventie geniala acest mod de comunicare electronica: simplu, democratic, interactiv, capabil - cel putin potential - sa īnlature discriminarea geografica. Nu mai conteaza daca te afli īntr-o localitate īndepartata sau īntr-o metropola: ai acces egal la aceleasi surse de informare.

Cānd te-ai conectat la Internet, calculatorul tau devine o extensie a ceea ce apare ca un calculator gigant, un calculator cu ramuri pretutindeni īn lume. Īn realitate, calculatorul tau "comunica" simultan cu un alt calculator sau cu milioane de calculatoare din lume. Zeci de mii de retele pretutindeni pe globul pamāntesc se interconecteaza, schimbānd informatii īntre ele; milioane de oameni folosesc acest sistem īn fiecare zi.

Din punct de vedere tehnic, Internetul este compus din mai multe retele de calculatoare ( retele locale - LAN - Local Area Network si retele pe arii extinse WAN - Wide Area Network). Īn principiu exista 2 mari domenii īn care internetul este folosit:

 

1. Comunicare
a) Posta electronica (e-mail) prin care se pot transmite si primi mesaje
b) Liste de discutii (discussion lists) care permit participarea la discutii si schimburi de informatii īn grupuri profesionale
c) Grupuri de stiri (Newsgroups) care permit consultarea sau participarea īn grupuri de stiri publice
d) Chat-ul care permite comunicarea on-line a doi sau mai multi utilizatori

 

2. Informare prin accesul la distanta si la surse de informatii
a) World Wide Web (WWW - sau mai pe scurt web-ul) prin care se poate accesa si naviga prin paginile web care contin informatii de larga circulatie si la resurse cu ajutorul instrumentelor de cautare si a hiperlegaturilor (hyperlinks) inserate īn documente
b) FTP (File Transfer Protocol) care permite transmiterea si primirea de informatii la si de la distanta
c) Telnet care ofera posibilitatea de accesare a unor calculatoare situate la distanta. Numarul de calculatoare care se conecteaza la Internet creste īn fiecare minut astfel īncāt ar fi greu sa se dea un rezultat exact. Īnsa estimari ale acestora se gasesc pe Internet si te vom ajuta sa le gasesti singur!